088-281 00 00
Nederlands English
Mijn Taxi Nederland

Zelfrijdende taxi: stap jij in een taxi zonder chauffeur?

4 oktober, 2016 11:20

Google is aan het testen met zelfrijdende auto’s in Californië en Tesla’s autonome auto’s rijden zelfs al rond. Na de zelfrijdende auto kan een autonome taxi niet lang op zich laten wachten. Onder meer Uber, BMW en Volvo hebben plannen voor een taxi zonder bestuurder. Maar wat je misschien nog niet wist is dat de eerste zelfrijdende taxi’s al klanten vervoeren.

De eerste zelfrijdende taxi vervoert al klanten

De start-up nuTonomy heeft de primeur. Het bedrijf begon eind augustus 2016 met een proef in het drukke zakencentrum van Singapore en pikt met hun zelfrijdende taxi al echte klanten op. Sinds april 2016 werden de taxi’s getest en nu kun je er dus echt gebruik van maken. Het bedrijf begint klein: zes taxi’s rijden in een gebied van 6,5 vierkante kilometer. Als klant zit je nog niet in je eentje in de taxi, want in de auto bevindt zich een medewerker van het bedrijf die eventueel het stuur kan overnemen. Vanaf de achterbank houdt een onderzoeker de zelfrijdende systemen van de taxi nauwkeurig in de gaten.

Je bestelt een zelfrijdende taxi via de app van nuTonomy. De taxi’s zijn echter nog niet voor iedereen beschikbaar. Een beperkt aantal proefpersonen heeft een uitnodiging ontvangen voor het maken van een gratis taxirit. Dankzij de proef krijgt nuTonomy inzicht in de systemen en gebruikerservaring van de autonome taxi’s.

Uber: een goede tweede

De algemene verwachting was dat Uber de eerste zou zijn met een autonome taxi op de openbare weg. Eerder kondigde het bedrijf al aan in september de weg op te gaan met zelfrijdende taxi’s. nuTonomy heeft de primeur dan ook net voor de neus van Uber weggekaapt door de taxi’s eind augustus al in te zetten. Uber werkte samen met Carnegie Mellon University voor het ontwerpen van een autonome auto. Sinds half september 2016 rijden er in de Amerikaanse stad Pittsburgh zelfrijdende taxi’s rond. Het bedrijf begon met vier auto’s, maar wil voor het einde van het jaar 100 taxi’s zelfstandig laten besturen. Ook in deze taxi’s zit wel iemand achter het stuur, omdat dat nog wettelijk verplicht is, maar rijdt de auto zelfstandig. Daarnaast controleert een technicus de apparatuur tijdens de rit.

WEpods in Nederland

Ook in Nederland wordt al geëxperimenteerd met zelfrijdende taxi’s: op de campus van Wageningen University en bij station Ede-Wageningen bevinden zich de zogenaamde WEpods. De vervoermiddelen zijn een soort busjes die je oproept met je telefoon. Ze zitten nog in de testfase, maar ook de WEpods vervoeren al zonder chauffeur klanten op een vaste route tussen station Ede-Wageningen en de Wageningen Universiteit. De busjes zijn ontworpen door de TU Delft in samenwerking met TNO. In de toekomst komt er een app waarmee je een WEpod kunt reserveren.

Op de meeste plekken in Nederland moet je het nog even doen met een taxi met chauffeur. Onze uitstekende chauffeurs brengen je op een veilige en plezierige manier naar je bestemming. Wil je een taxi bestellen, neem dan contact op via 088-281 00 00 of boek direct via ons boekingsformulier.

< Geschiedenis taxi: van paard en wagen naar zelfrijdende auto Pas op voor malafide taxichauffeurs rond Schiphol >

Reacties

Er zijn nog geen opermkingen
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen