088-281 00 00
Nederlands English
Mijn Taxi Nederland

Londense taxichauffeurs leren 25.000 straten uit hun hoofd

14 december, 2016 11:52

Beroepschauffeurs kunnen bijna niet meer zonder navigatiesysteem. Het is natuurlijk ook praktisch: je hoeft enkel het de reisbestemming in te stellen en het navigatiesysteem geeft je route exact aan. Voor de taxichauffeurs in Londen is het echter niet zo eenvoudig. Elke taxichauffeur legt namelijk verplicht een loodzware kennistest af voordat hij in een typisch Londense black cab mag rijden.

De zwaarste test voor taxichauffeurs

Voordat er navigatiesystemen bestonden, kende iedere taxichauffeur zijn werkomgeving op zijn duimpje. Wist je even niet precies hoe je moest rijden, dan kon je altijd nog op een kaart kijken. Sinds de komst van de navigatiesystemen is zowel het uit je hoofd leren van de omgeving als het opzoeken van de route op een wegenkaart niet meer nodig. Ben je echter taxichauffeur in Londen, dan wordt er wel degelijk van je verwacht dat je de routes uit je hoofd kent. In de Engelse hoofdstad legt iedere taxichauffeur tot op de dag van vandaag ‘The Knowledge’ af, een test waarvoor je zo’n 25.000 straten uit je hoofd moet kennen.

293 vierkante kilometer en 20.000 populaire bestemmingen

Wil je de test halen, dan moet je de volledige kaart van Londen uit je hoofd leren. Ten eerste dien je 320 standaard routes in het centrum van Londen te kennen. Ook moet je precies weten waar alle 25.000 straten die in een straal van 10 kilometer rond het centrum van Londen liggen. Daarnaast wordt er van je verwacht dat je 20.000 populaire bestemmingen in Londen weet te vinden, zoals bezienswaardigheden, musea, restaurants, stations, hotels, scholen, monumenten en theaters. Ten slotte dien je ook nog eens in een oogwenk de kortste en snelste route te bedenken, om je klanten zo snel mogelijk op de plaats van bestemming te brengen. Eitje, toch?

Waarom geen navigatiesysteem?

‘The Knowledge’ bestaat al sinds 1851. Toen bestonden er natuurlijk nog geen navigatiesystemen. De vraag is waarom de Londense taxichauffeurs zelfs in de 21e eeuw liever de kaart van Londen uit hun hoofd leren dan gebruik te maken van een navigatiesysteem. Het antwoord op die vraag is eigenlijk verrassend simpel: de chauffeur heeft geen tijd om het adres in te typen. Dat zou namelijk betekenen dat de chauffeur een tijdje stilstaat om het adres in te typen, waarbij hij het verkeer mogelijk hindert. Het bedenken van een route duurt daarentegen slechts enkele seconden en de chauffeur hoeft hiervoor niet stil te blijven staan. Daarnaast zou een navigatiesysteem niet kunnen bepalen welke route je het best kunt nemen bij extreme drukte en omleidingen.

1 op de 5 chauffeurs slaagt voor de test

Het kost de gemiddelde taxichauffeur 2 tot 4 jaar om te studeren voor ‘The Knowledge’. Slechts 1 op de 5 chauffeurs slaagt. Een groot voordeel is dat je de test mag overdoen totdat je deze voldoende maakt. Voor 80% blijkt de opgave echter uiteindelijk toch te moeilijk.

Taxi mét navigatiesysteem

Bij Mijn-Taxi kennen onze chauffeurs ook veel routes uit hun hoofd, maar maken we alsnog gebruik van meer moderne navigatiesystemen. We typen de bestemming in op het navigatiesysteem en brengen u vervolgens via de snelste route naar de plaats van bestemming. Wil je een taxi reserveren, bel dan telefoonnummer 088 281 0000 of ga naar ons boekingsportaal.

< Geschiedenis taxi: van paard en wagen naar zelfrijdende auto Video: de beste taxi-pranks >

Reacties

Er zijn nog geen opermkingen
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen