088-281 00 00
Nederlands English
Mijn Taxi Nederland

Geschiedenis taxi: van paard en wagen naar zelfrijdende auto

5 december, 2017 13:55

Wist jij dat de geschiedenis van de taxi meer dan 400 jaar teruggaat? De eerste taxi’s ontstonden in de 17e eeuw, al zagen ze er toen natuurlijk nog heel anders uit. Pas na 1900 werd het fenomeen bekend in Amsterdam. Leuk weetje: de eerste Amsterdamse taxi’s waren elektrisch. Tegenwoordig is dat natuurlijk weer helemaal in en gaan steeds meer taxibedrijven over op (of terug naar?) elektrische voertuigen.

Paard en wagen in de 17e eeuw

De eerste taxibedrijven stammen uit het begin van de 17e eeuw. In Londen en Parijs reden er toen al door paarden getrokken wagens rond voor publiek transport. Hackney carriages heetten deze taxi’s in Londen, vernoemd naar het plaatsje Hackney dat tegenwoordig deel uitmaakt van Londen. In Parijs werden de voertuigen fiacres genoemd, omdat de opslagplaats tegenover een altaar voor de heilige Saint Fiacre stond.

Populariteit van de taxi stijgt

In 1834 ontwierp Joseph Hansom uit York een nieuw type taxi: een veel kleiner en lichter model op twee wielen dat getrokken werd door één paard. Dit maakte het taxivervoer in Londen en gauw daarna in de rest van het Verenigd Koninkrijk goedkoper en sneller. De wagen werd populair in veel grote Europese steden als Parijs, Berlijn en St. Petersburg. Ook overzees werden de taxi’s ingezet, met name in New York.

Amsterdam overspoeld door taxi’s

Pas driehonderd jaar na het ontstaan van de taxi had het vervoermiddel in Amsterdam zijn primeur. In 1909 werd de eerste taxivergunning afgegeven in Nederland aan ATAX (Amsterdamsche Taxameter Automobiel Maatschappij), een bedrijf dat met elektrische voertuigen rondreed. Binnen enkele jaren volgden er vele taxi-ondernemingen, waardoor de Amsterdamse binnenstad werd overspoeld door taxi’s.

Hedendaagse taxi

Op dit moment rijden veel taxi’s nog op fossiele brandstoffen, maar de elektrische taxi’s zijn in opkomst. Dit fenomeen breidt zich vanuit Amsterdam uit naar de rest van Nederland. Bij Mijn-Taxi beschikken we op dit moment over zo’n 25 elektrische auto’s, en dit zijn we steeds verder aan het uitbreiden.

De meest recente ontwikkeling op taxigebied is de zelfrijdende taxi die inmiddels ook al in verschillende landen rondrijdt. En wie weet wat de toekomst ons brengt…

Boek een taxi bij Mijn-Taxi in Amsterdam en omgeving. Onze ervaren taxichauffeurs brengen je veilig en snel naar je bestemming. Bel tussen 07:00 en 23:00 uur met 088 281 0000 of boek online.

6 feiten over Schiphol: dit wist jij nog niet >

Reacties

Er zijn nog geen opermkingen
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen