Met de taxi in… Bangkok!

Een taxi die aangesloten is op het Taxi-Meter systeem

Bangkok is met haar 8,3 miljoen inwoners de hoofdstad en tevens de grootste stad van Thailand. In deze stad rijden ongeveer 150 duizend taxi’s rond, wat niet mis is natuurlijk. In elke grote stad is het gaan met een taxi anders, dit keer onderzoekt Mijn-Taxi hoe het is om in Bangkok met de taxi te gaan en wat typisch is aan de Thaise taxi’s.

De basis van de taxi’s in Bangkok gaat terug naar 1992. In dat jaar werd de ‘Taxi-Meter’ ingevoerd. Dit is een systeem van taxi’s in Bangkok dat het oplichten van taxipassagiers tegen ging. Een taxi die is aangesloten aan de Taxi-Meter kunt u herkennen aan:

  • De taxi’s hebben een opvallende kleur
  • De tekst ‘Taxi-Meter’ staat groot op het dak
  • Een rood lampje links achter de voorruit
  • Op beide achterportieren zit een geel bordje met het registratienummer

Het Taxi-Meter systeem werkt ongeveer het zelfde als in Nederland. De klant betaald een starttarief, vervolgens per kilometer en mocht de auto stilstaan dan betaald de klant per minuut. In Bangkok is het starttarief van 35 baht (€0,79), kost het ongeveer 4 baht per kilometer (€0,09) en bij stilstand kost het 1 baht (€0,02). Indien u naar of vanaf het vliegveld komt kan het goed zijn dat er een extra toeslag is. Het is dus, zoals veel producten en diensten in Thailand, relatief goedkoop om met de taxi te gaan.

Het komt af en toe nog voor dat de meter in de taxi niet wordt gebruikt. Dit kan komen doordat de taxichauffeur ziet dat u een toerist bent of omdat hij simpelweg een off-day heeft. In het geval dat de taxichauffeur de meter niet gebruikt, is het slim om van tevoren een prijs af te spreken. Houd hierbij in uw achterhoofd dat de taxi in elk geval goedkoper is dan in Nederland, waardoor u iets minder op de kleintjes hoeft te letten.

Verschillende Taxi-Meter taxi's in Bangkok

5 tips voor taxivervoer in Bangkok

  1. Zoals eerder vermeld, let bij het oproepen van een taxi op de rode lamp links achter de voorruit. Als deze brand betekend het dat de taxi vrij is.
  2. Bij het zwaaien naar de taxi: let op dat u de taxi niet toewuift, zoals wij dat in het westen doen. In Thailand zwaait men met de hand van boven naar beneden om een taxi aan te vragen.
  3. In Bangkok is er geen taxi-examen zoals in Nederland. Dit betekend dat niet iedere taxi chauffeur weet waar alles is. Het handigste is om het adres in het Thais te geven. Wellicht nog makkelijker is om uw bestemming te bellen en vervolgens de telefoon aan de taxichauffeur te geven.
  4. Indien u iets bent vergeten in de taxi, is niet alle hoop verloren. Als dit voorvalt kunt u het beste contact opnemen met de Taxi Hotline (tel.: 1164). Daar geeft u het registratienummer van de taxi door (staat op het achterportier van de auto), geeft aan dat u er wel een beloning voor wilt geven en dan komt de taxichauffeur uw spullen terugbrengen.
  5. Als u de taxi uitstapt is het belangrijk dat u altijd achter u kijkt of er geen fietsers of motoren aankomen. Deze rijden veel rond in Bangkok en wurmen zich door het verkeer heen. Indien de deur wordt aangereden bent u zowel voor de schade aan de taxi als de schade aan de motor verantwoordelijk.

Als u de tips die in dit blog staan beschreven opvolgt, weten wij vrijwel zeker dat u een goede vakantie heft in Thailand en dat u gerust gebruik kunt maken van het taxi systeem van Bangkok.

Wat ook interessant is...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>