Het delen van een taxi

Een taxi delen is een Amerikaans fenomeen. Het betekent in de praktijk dat wanneer u in een taxi stapt, er al een andere passagier in zit. Of mogelijk dat u al in de taxi zit en er iemand aanschuift. Voor de meeste Nederlanders is dit een vreemd verschijnsel; het is notabene een taxi en geen bus, tram of metro! In Manhattan wordt het veel gedaan door taxi-startups.

Pluspunten

Hoewel het misschien oncomfortabel of vervelend kan zijn om een taxi te moeten delen met een ander, zitten er toch zekere voordelen aan verbonden. Zo worden er door taxi’s te delen tot 32% minder kilometer gereden. Hierdoor is het reizen goedkoper, milieubewuster en veiliger. Deze conclusie komt voort uit onderzoek van verschillende onderzoekers van de Cornell University in de staat New York.

Minpunten

Door een taxi te delen, moet er omgereden worden. Een directe route vanaf uw vertrekpunt naar uw bestemming gaat dus niet op. De medepassagier heeft waarschijnlijk een ander vertrekpunt en een andere bestemming dan u. Hier zal de route dan ook op worden aangepast. Dit leidt tot een vijf minuut langere reistijd. Zou u de taxi delen met meer dan één andere passagier, dan is de reistijd langer een weegt deze niet op tegen de eerdergenoemde voordelen.

Menselijke factor

Iets wat nog niet benoemd is, maar wat zeker een rol speelt in het afwegen van de voor- en de nadelen van het delen van een taxi, is de medepassagier. Het kan zijn dat u in de eerste instantie wel openstaat voor het delen van een taxi. Het kan echter erg tegenvallen wanneer de medepassagier een sterke maar onprettige eau-de-cologne draagt, graag zijn gezeur en gejammer over het nieuws met je deelt of simpelweg onaangenaam is. Daarentegen biedt het wel de kans om nieuwe mensen te ontmoeten. Wie weet loopt het zelfs uit op een vriendschap!

Voorlopig is het delen van een taxi iets wat voornamelijk een rol speelt in de Verenigde Staten. In Nederland zijn er ook al Amerikaanse taxidiensten actief, maar of deze ook het carpoolen met een taxi zullen of überhaupt mogen aanbieden, is niet zeker.

Wat ook interessant is...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>